1. kosení jítravského lomu - 26.8.2023

Jako jeskyňáři se zajímáme o naše lokality i jinak než prostřednictvím podzemí. Vůbec poprvé jsme teď pokosili zarostlé plato jítravského lomu. Chceme v tom pokračovat dvakrát ročně a dát tak v budoucnu šanci různému býlí, jež má rádo často jižnější a níž položená místa, ale zde na severu využívá místní vápnité půdy.

Ještědské jeskyně se nachází až na výjimky ve starých vápencových lomech a ty jsou mnohdy zajímavé samy o sobě, ať už po stránce geologie, botaniky nebo třeba jen jako estetický doplněk někdy úplně obyčejného lesnatého kopce.

Pouze ve třech lomech na Ještědu probíhají dlouhodobě nějaké zásahy - v Solvayově u Křižan se díky upravené stezce turista může seznámit s historií těžby vápence a místním biotopem, a třeba v Panském lomu nad Hanychovem se odborníci snaží o přirozenou obnovu vápnomilného lesa nebo také udržují prostředí vhodné pro ohrožené orchideje. Podobně je to v případě lomu nad Jítravou, kde místní vápence hostí některé chráněné druhy rostlin i živočichů a krom toho jde o významnou geologickou a paleontologickou lokalitu.

Z jinak zalesněného úbočí Velkého Vápenného svým způsobem vyčnívá travnaté plato, jež je vzpomínkou na dobu po skončení těžby. Příroda si vzala zpět celé okolí, ale tahle malá loučka se drží a umožňuje výskyt množství rostlin - některých ne zcela běžných v těchto téměř horských podmínkách. Podobná místa na Ještědu jsou třeba na Vápenici nebo „u rogal“ nad Prosečí p. J.

V minulosti místo přetrpělo např. velkou skládku dřeva a poškození těžkou lesní technikou a i proto teď část zarůstá obřími listy Děvětsilu a kopřivami, kde bylo dříve luční kvítí. Vliv má i přirozený růst stromů a postupné zastínění prostoru.

Po konzultaci s krajským odborem životního prostředí v Liberci jsme tedy začali s touto údržbou plata, a doufáme, že se to za několik let projeví rozmanitostí rostlin a na ně navázaných živočichů. Termíny kosení budeme každý rok upravovat podle odkvětu některých květin.

Účastníci akce:
Jiří Kavan
Miloslav Juračka
Monika Binháková
Jiří Honzejk


1. kosení jítravského lomu 25.8.2023

1. kosení jítravského lomu 25.8.2023

1. kosení jítravského lomu 25.8.2023

Plato po zásahu.

1. kosení jítravského lomu 25.8.2023

Celkem rozšířená orchidej Kruštík širolistý. Zde po odkvětu, ještě nevysemeněná.

1. kosení jítravského lomu 25.8.2023

V okolí se vzácně vyskytuje Árón plamatý.

Vložil Jiří Honzejk, 29. srpna 2023 18:22.




Jméno:
Heslo:
vyber fotografii:
Popisek fotky:
místo:
typ akce: