Speleologický den 2021

V sobotu 17. července jsme uspořádali už šestnáctý ročník Speleologického dne v Panském lomu u Horního Hanychova.

Jde o naši hlavní propagační a osvětovou akci, kde se může návštěvník setkat s jeskyňáři, dozvědět se něco o našem zvláštním koníčku, trošku si zasoutěžit a také se podívat za ona tajemná vrata chránící vstup do známé Hanychovské jeskyně.
Akce v prostředí bývalého kamenolomu vyžaduje zajištění bezpečí návštěvníků, o předchozím víkendu jsme proto nejprve ohledali vysoké skalní stěny a odstranili z nich uvolněné kameny a část náletových dřevin, následně odvezli 22 koleček z dopadové plochy a pokosili plato lomu. Prací se zúčastnilo 8 členů naší organizace.
V týdnu jsme pak ladili vše potřebné, shromažďovali materiál, balili sladkosti, ale také jsme s obavami sledovali předpověď počasí, jež nevypadala nijak zářivě. Sobotní realita pak překonala očekávání a znamenala nepřetržitý a někdy dost silný déšť, kvůli kterému mnoho našich fanoušků zrušilo plánovaný rodinný výlet, a co víc, mnoho obyvatel Liberecka mělo co dělat s rozvodněnými toky u svých obydlí.
Přesto nás ani nenapadlo avizovaný Speleoden zrušit a pro očekávané hosty jsme nasvítili vstupní propast jeskyně, aby s patřičnými ochrannými prostředky, v sedacím úvazku a zajištěni na laně mohli po desetimetrovém žebříku sestoupit dolů a vychutnat si nevšední pohled na prostoru vytvořenou dávným vodním tokem.
Na povrchu jsme pak připravili tradiční soutěž v bednované, kdy člověk zajištěný na laně staví pivní bedýnky jednu na druhou a vystupuje po nich stále výš. Dospělí odvážlivci jsou pak odměněni balením piva věnovaným pivovarem Konrád, ti menší pak různými sladkostmi jako bonbóny, lízátka nebo perníčky ve tvaru netopýrů. Pro ukrácení dlouhé chvíle dětí byla připravena speleoprolézačka, skluzavka nebo omalovánky opět s tématem jeskyní a netopýrů. Pro návštěvníky lačné po informacích zde bylo promítání a krátká přednáška o naší činnosti, obrazová prezentace našich nejvýznamnějších jeskyní a výstavka rozličného ještědského kamení. Stěna lomu byla vystrojena k ukázkám techniky lezení používané jeskyňáři při zdolávání propastí a pro pohodu návštěvníků zde byl i stánek s teplým i studenýn občerstvením.
Počasí nám tedy nakonec udělalo čáru přes rozpočet a tak místo bednované bylo pěkné jezírko, které ocenily aspoň děti vyzbrojené holínkami. Na mokrou akci přišlo necelých 30 návštěvníků, kteří se nenechali odradit, za což jim děkujeme a už se těšíme na příští ročník setkání s příznivci libereckého podzemí.
Malá prezentace toho , co děláme..

...potopa, aspoň dětem se líbila.


Účastníci čistící akce v lomu: Vladimír Roženský, Ivan Rous, Bára Smolová, Jana Stěhulková, Zbyněk Hubínka, Miroslav Vyvadil, Jan Vyvadil, Jiří Honzejk.

Členové ZO na Speleodni: Vladimír Roženský, Miloslav Juračka, Vladimír Navrátil, Jan Mertlík, Ivan Rous, Jan Vyvadil, Daniel Horáček, Bára Smolová, Jana Stěhulková, Markéta Fichtnerová, Jiří Fichtner, Zbyněk Hubínka, Jiří Honzejk.

Vložil Jiří Honzejk, 25. srpna 2021 19:37.




Jméno:
Heslo:
vyber fotografii:
Popisek fotky:
místo:
typ akce: