Velké objevy nových prostor v Zaměněné

V závěru letošní sezóny se podařilo Mertlíkům navázat na nedávný objev Zaměněné jeskyně. Bylo objeveno nových 55 metrů!

Jeskyně byla objevena Fichtíky při mapování okolních jeskyní v roce 2019 a už při prvním průzkumu bylo zřejmé, že tato náhodně objevená jeskyně bude mít pokračování. Během roku 2019 zde Fichtíci provedli 1 mapovací a také 1 pracovní akci, při které se snížila úroveň sedimentů pod jedním z převisů v jeskyni. Následný průlez zasekla soustava kamenů, kterou bylo třeba rozebrat.
Na sklonku sezóny 2020 sem při výzkumu okolních závrtů zavítali Mertlíci, kteří do této jeskyně také nahlédli, a podařilo se jim velmi úzkým prostorem proklouznout a dostat se asi 5m klikatou úžinou pod kameny až na hranu velkého schodu. Pomocí Dista rychle zjistili hloubku, která se pohybovala kolem 8m. Museli se tedy znovu vrátit, tentokrát již vyzbrojeni lanem a lezeckými pomůckami, aby mohli sestoupit níže, do nových prostor. Po sestupu se dostali do úžasné prostory s velmi vysokým stropem – 13,5m a délkou, na kterou pomalu nestačilo ani světlo čelovky. Délka první prostory je úctyhodných 18m. Jelikož se objev podařil na státní svátek, byla tato prostora nazvána Revoluční třídou :-). V těchto prostorách byl také nalezen tzv. „blátokras“ jak jej nazval Honza Mertlík - Had. Ze skapávajícího bláta je zde obdobně jako ve vápencovém krasu vytvořen jeden stalagmit, sintrové kaskády dosahující výšky 5m a sintrové náteky, které pokryly celé stěny. Nalezené prostory pokračují dále a po prolezení dalšího místa pod kameny. Zde se průlezný prostor zúží jen na 40cm a láme se do pravého úhlu, ale to jen na okamžik, aby se po tomto průlezu opět otevřel do další 8m vysoké a 6m dlouhé prostory.
Po tomto objevu jsme na druhý den domluvili ještě jednu pracovní akci, při které bylo v plánu zvětšit úžinu, kterou se vstupuje do nových prostor, aby byla přístupná i jeskyňářům normální :-) velikosti. Prvním kdo prostoupil úžinou byl totiž 13letý Vojta :-). Zároveň bylo v plánu získat kompletní data pro dokončení mapy. Kromě průstupu úžinou jsme rozšířili přítokovou chodbu, ve které byl schován ještě jeden dómek pro cca 4 jeskyňáře. Mapování včetně rozšíření přítokové chodby a reportážního focení zabralo 3,5h.
Nové objevy mají celkovou délku 55metrů. Díky tomu se jeskyně rozrostla na úžasných 85m s celkovou denivelací 19m. Během zimy zde proběhne také několik zimních sčítání netopýrů. Předpokládáme zde početnou zimující kolonii netopýrů a vrápenců, o které se do letošních objevů nevědělo.

Účastníci akcí a objevitelé:

Jiří Fichtner
Markéta Fichtnerová
Jan Mertlík
Jakub Mertlík
Vojta Mertlík

Mapu jeskyně najdete zde...

A nyní se můžete kochat prvními fotkami z nových prostor.
Zamenena1

Zamenena2

Zamenena3

Zamenena4

Zamenena5

Zamenena6

Zamenena7

Zamenena8

Zamenena9

Zamenena10

Zamenena11

Zamenena12

Zamenena13

Zamenena14

Zamenena15

Zamenena16

Zamenena16b

Zamenena17

Zamenena18

Zamenena19

Vložil Jiří Fichtner, 1. listopadu 2020 22:27.




Jméno:
Heslo:
vyber fotografii:
Popisek fotky:
místo:
typ akce: