Mapování Valhaly 2019

Začátkem roku 2019 jsme se rozhodli k zmapování veřejně známé jeskyně Valhala v Jizerských horách. Jeskyně je známá již z roku 1964, kdy ji při návratu z T.O. Island objevila skupina trampů v čele s Jaroslavem Velinským, známým jako Kapitán Kid.

Když jsme začínali, ještě jsme netušili jak velká jeskyně to je a co vše nás čeká. Mapování jsme zahájili již na jaře, kdy se ještě v Jizerkách proháněli běžkaři a my museli na lokalitu se vším vybavením dojít 5km pěšky.
Mapování v zimě
Bohužel první akce byla smolná a již po 8 měřičských bodech se nám rozbilo Disto a museli jsme se vrátit domů. Po několika pokusech oprav se potvrdilo, že Disto je definitivně neopravitelné a nám nastala nečekaná pauza, kdy jsme museli jako skupina pořídit Disto nové.
V červnu jsme konečně mohli pokračovat a mapování výrazně pokročilo. Začaly se rýsovat první prostory jeskyně a postupně přibýval metr za metrem.
Během roku jsme se do Jizerek vypravili celkem 6x, přičemž jsme při každé akci strávili kolem 4h v podzemí, ve kterém se střídala hrubozrnná žula s partiemi ve kterých jsme se museli brodit a plazit vodou.
plavání valhala

plazení valhala

brodění valhala
Během mapování se také potvrdilo, že jeskyně se neustále mění, chodby které byly před pár lety průlezné byly nyní zavaleny a během poslední akce jsme zažili i sesuv kamene, na kterém jsme před pár minutami seděli.
Nyní máme hotové kompletní mapování v terénu a zbývá nám všechna data zanést do počítače, vytvořit mapu a dopočítat celkovou délku jeskyně. Odhadujeme, že zpracování mapy nám zabere ještě několik hodin práce, a tak plánujeme mapu Valhaly jako dárek zveřejnit na Štědrý den.

Účastníci akcí:
Jiří Fichtner
Markéta Fichtnerová


Ještě zbývá pár dokumentačních fotek ze všech měřičských akcí.

výlez valhala
Takto vznikaly jednotlivé měřičské body:vrtání1 valhala

vrtání2 valhala
zvířecí obyvatelé Valhaly:
ryba valhala

netopýr valhala

Vložil Jiří Fichtner, 16. listopadu 2019 18:27.




Jméno:
Heslo:
vyber fotografii:
Popisek fotky:
místo:
typ akce: